6 Mayıs 2020 Çarşamba

2012-2018 Arası Çektiğim Hasankeyf Fotoğraflarımı Video Yaptım.

Hasankeyf... Her gidişimde kendimi masallar ülkesine gitmiş gibi hissettiğim, bana sanki büyülü gibi gelen bir coğrafyaydı. Bunda belki de ilk gittiğimde yanıma yaklaşan bir çocuğun " Ağabey sana Hasankeyf'in tarihçesini anlatayım mı? Hem de istersen 5 dilde!.." demesi "Hadi canım.İnanmam" diye takılınca, önce İngilizce, sonra Almanca ve işin ilginci Japonca bir şeyler anlattı. "Ama ben sadece Türkçe biliyorum. Yani sana sadece tek dil için para veririm. Hadi gel anlat..." demem üzerine yanımdan ayrılmayıp, gittiğimiz her noktada anlattıklarının etkisi olsa gerek. Ne kadarı gerçek ne kadarı değil bilmediğim bir sürü şey anlatmıştı. Aklımda kalan ise videoda da fotoğraflarını gördüğünüz kalenin "7 kapısı olduğu fakat 4'ünün görünür üçünün gizli olduğu ve de kapılardan birinin efsunlu olduğu"... Söylentiye göre bu kapı üzerinde akrep ve yılan kabartması varmış ve bu kapıdan geçenler kale içinde akrep ve yılan sokmasına karşı güvende olurmuş. Fakat bir turist akrep kabartmasını çalmış. O günden sonra akreplere karşı efsun ortadan kalkmış ama yılanlara karşı yine de korunuyormuşuz.


Hasankeyf tarihçesi 10.000 yıl öncesine kadar uzanan bir şehir. Yukarı Mezopotamya'nın bereketli topraklarında Dicle Nehri üzerinde kurulu olması, o dönemler için stratejik bir öneme sahip olması, gizlenmeye ve savunmaya uygun 6.000 civarındaki mağaralar her dönemin egemen güçlerinin burayı ele geçirmek için mücadele etmesine neden olmuş. Her gelen eski eserleri de koruyarak kendinden izler bırakmış. 1970'lere kadar yöredeki mağaralarda yaşam devam etmiş. Daha sonra insanlar videoda göreceğiniz alanlardaki evlerde yaşamaya başlamış. Batman'a bağlı bir ilçe olan Hasankeyf, Ilısu Barajı'nın yapılmasıyla sular altında kaldı. Son halini bir fotoğrafta gördüm ve yüreğim burkuldu. Bunun üzerine oturup arşivimi karıştırdım.2012-2018 yılları arasında 5-6 sefer bölgeye gitmişim. Çektiğim fotoğraflardan bu videoyu oluşturdum. Duyarlı insanların, çevrecilerin, sivil toplum örgütlerinin tüm mücadelesine rağmen, eski uygarlıkların her birinin koruyarak ve taş üstüne taş koyarak bugünlere getirdiği böyle bir tarihin sulara gömülmesi ne kadar acı!...

2012-2018 yılları arasında farklı zamanlarda çektiğim fotoğraflar ile oluşturduğum bu video artık Hasankeyf'i anılarımızda yaşatmamız için küçük bir aracı olacak.


Hiç yorum yok: