25 Nisan 2020 Cumartesi

Bloğunuzu Alan Adınıza Nasıl Yönlendirirsiniz?

Bir önceki yazımı "bu bloğu ekincimetin.blogger.com değil de metinekinci.com olarak görmeniz için yapmam gerekenler nelermiş, biraz onu araştıracağım ve umarım sorunsuz bir şekilde de başaracağım.

Yeni bir yazıda görüşmek üzere...Sevgiyle..." diye bitirmiştim. İşte o yazının hemen ardından daha önceden godaddy'den almış olduğum alan adımı yönlendirme çalışmalarına başladım. Önce hemen google'a "blogger'ı godaddy alan adına yönlendirme" yazdım. 
Daha ilk linklerden birinde  godaddy'nin konu ile ilgili sayfası çıktı. Aşağıda ekran görüntüsünü görüyorsunuz.

 



İlk maddede yer alan adını park edin işlemini daha önceden yaptığım için (yani alan adını daha önceden aldığım için bu adımı geçtim. Godaddy'giriş yaptıktan sonra sağ üstte görünen kendi adıma tıkladım. Açılan menüde "Alan Adını Yönet" sekmesine tıkladım. Alan adımın hemen yanında yan yana üç nokta vardı. Oraya tıklayarak "DNS'i Yönet" yazısını seçtim. Artık karşıma çıkan panelde gerekli düzenlemelleri yapmam gerekiyor.

Tabii ki bunu yapabilmem için öncelikle blogger'da bloğumu oluşturmam gerekiyor. Ben bu adımı burada anlatmayacağım. Google'a "blogger'da blok açmak" diye yazsanız karşınıza pek çok kaynak çıkacaktır. Sizin de bloğunuzu açtığınızı ve bloğunuzun sol üst köşesindeki blogger logosuna tıkladıktan sonra Ayarlar kısmından Temel sekmesini seçerek alttaki gibi bir ekranla karşılaştığınızı varsayarak devam ediyorum.

Temel sekmesinde Yayıncılık kısmında  "+ Blogum için üçüncü taraf bir URL ayarla " ya tıkladığınızda yeni almış olduğunuz alan adınızı "ornekblog.blogger.com" şeklinde yazan adresi silerek yazın. Kaydet tuşuna bastığınızda size bir hata verecektir. İşte işin püf noktası burada başlıyor. Artık godady'deki panelinizde gerekli düzeltmeleri yapabilirsiniz. CNAME yazan sekmelerinize dikkatlice bakın. Ben de 2 tane vardı. Sizde de büyük olasılıkla aynı olacaktır. İkinci sıradaki CNAME sekmesinin en sonundaki kalem işaretine tıklayın. Açılan alana siz de blogger sayfasında görünen  "www" ve "ghs.google.com" yazılarını girin.Kaydedin.


Sonra yeni bir CNAME alanına ihtiyacınız olacak. Onu da DNS ayarlarını yaptığınız sağ alttaki EKLE yazısına tıklayarak yapacaksınız. Karşınıza çıkan açılır sekmede CNAME yazısını seçtiğinizde düzenlemeniz için size tıpkı yukarıdaki gibi yeni bir CNAME alanı açılacaktır. Ondaki kalem sekmesine tıkladıktan sonra yine blogger yönetim panelimize dönüyor ve yukarıdaki blogger ekran görüntüsünde www yazısının hemen altında yer alan iki karışık harf kombinasyonundan birincisini  )yani kısa olanı) ilk alana, ikincisini (yani uzun olanı) ikinci alana tıklayıp kaydediyoruz. Sonra blogger yönetim panelinde görünen alan adının altındaki o turuncu "kaydet" yazısına bir kez daha tıklıyoruz. Bu kadar...
Opsiyonel olan bir işlem daha var. Mesela benim alan adım metinekinci.com'u www.metinekinci.com yapmak gibi...
 Siz de bunu yapmak isterseniz takip etmeniz gereken adımlar şu şekilde:
DNS yönetim panelinde aynen yeni CNAME alanı açtığımız gibi 4 tane de A alanı açıyoruz.
Bu açtığımız alanlara google'ın şuradaki yardım sayfasında verdiği kodları her birine birer tane gelecek şekilde ekliyor ve kaydediyoruz.
Google sonraki adım olarak şöyle diyor:
"Blogger'da oturum açın.
Güncellemek istediğiniz blogu seçin.
Soldaki Ayarlar'ı ve ardından Temel'i tıklayın.
"Yayınlama" altında, "Blog Adresi" altında [etkialanim.com'u www.alanadim.com] 'a yeniden yönlendir'i işaretleyin." fakat ben zaten blogger'da ilk kayıt oluştururken alan adımı "www"olmadan kabul etmemişti. O yüzden doğrudan www.metinekinci.com yazarak işlemlere başlamıştım. Siz de kendi durumunuza göre hareket edebilirsiniz.
Bu işlemi godaddy tarafında yapmak içinse küçük bir kaç adım daha kaldı. Daha önce DNS yöneticisine ulaştığımız gibi tekrar alan adımıza gidiyor ve alan adımızın yanındaki "Alan adımı kullan" yazısına tıklıyoruz. Karşımıza çıkan alttaki ekranda en sağdaki "Mevcut bir siteye veya sosyal ağa yönlendirme yapın" yazısının altındaki "BAĞLAN" butonuna tıklıyoruz. 

Sayfada en alta inerek "Başka Bir Siteye Yönlendirin"  yazan yere sitemizin adını tam olarak giriyor ve ileri deyip kaydediyoruz. Artık alan adımız "www" yazıldığında da görülecektir.

Unutmayın: "Yapacağınız her türlü DNS değişikliğinin İnternete yansıması 48 saat alabilir."
Not: Burada anlattıklarım tamamen bu gece benim godaddy ve blogger üzerindeki deneyimlerimdir. Yapacağınız bir hata ya da kontrol panellerindeki bir değişiklikten kaynaklı işlemin gerçekleşmemesinden dolayı sorumluluk kabul etmem. Bilginize... :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder